Mile Pajic: Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? (2024)

Wil je een nieuwe uitlaat onder je motorfiets? De keuze is enorm. Vele merken en honderden modellen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? Oud-coureur Mile Pajic is met zijn bedrijf Pajic R&D dé uitlaatspecialist van Nederland. Hij geeft zes tips.

E-keur

Je hebt een idee voor een nieuwe uitlaat in je hoofd, maar ga allereerst kijken wat er leverbaar is. Een uitlaat in Nederland moet verplicht voorzien zijn van een E-keur. Dit is een Europees keurmerk. Wil je een uitlaat met een mooi/meer geluid dat vol klinkt en lekkere knallen geeft? Geen enkele uitlaat met E-keur heeft dat. Ze zijn te koop, maar als je hiermee op de openbare weg rijdt, ben je in overtreding.

Het gaat om het innerlijk, niet het uiterlijk

Een goede uitlaat kun je niet herkennen aan zijn vorm. Ga van te voren daarom uitgebreid online op onderzoek uit. Lees het verhaal bij het model op de website van de fabrikant en vraag je af of dit is wat je wilt. Maakt hij niet teveel lawaai? En wat zijn de prestaties van de uitlaat?

Mile Pajic: Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? (1)

Koop geen fabeltjes.

Wanneer een verkoper je een korte uitlaat wil verkopen, dan moet je jezelf er altijd van verzekeren dat het geluid binnen de marges is. Want een korte uitlaat betekent sowieso meer geluid. Dit kun je doen via een geluidsmeting. Met een tussendemper kun je het geluid zachter maken.

Meten is weten.

Laat daarom een vermogens- en geluidsmeting doen. Doe dit voor en na het monteren van de nieuwe uitlaat. Op deze manier kun je zien of je het vermogen behoudt en of het geluid binnen de marges blijft. Die marges vindt je op een plaatje op het frame, vaak bij het balhoofd. Hier staat op hoeveel decibel geluid jouw motor mag produceren bij een bepaald aantal toeren.

Mile Pajic: Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? (2)

Universele db-killers zijn een no-go

Online zijn er universele decibel killers en dempers te koop. Trap er niet in. Universele decibel killers en dempers werken meestal niet! Elke uitlaat is namelijk anders. Een universele decibel killer en demper past meestal er niet goed op. De uitgangen van uitlaten hebben verschillende groottes. Je plaatst dus een pijp en alles zal rammelen en erlangs worden geblazen.

Teveel geluid = een boete

Heb je een uitlaat laten plaatsen die teveel decibellen produceert? Dan riskeer je een boete. Wanneer je uitlaat teveel decibel geluid produceert, kan zelfs je kentekenbewijs in beslag worden genomen. Zeker in Duitsland zijn ze hier streng in. Of jouw uitlaat nu een E-keur heeft of niet, wanneer hij teveel geluid produceert moet je je motor laten staan.

Sommige uitlaatmerken hebben daar een oplossing voor. Je krijgt bij je E-keur een soort van muntje met daarin gaatjes. Die kun je in je uitlaat plaatsen, waardoor het geluid wordt gedempt. Dit betekent echter wel dat je vermogen onmiddellijk 10 tot 30 procent lager is.

Mile Pajic: Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? (3)

Wij gingen op bezoek bijuitlaatspecialist Mile Pajic waar je jouw uitlaat laat maken op looks, vermogen én op geluid. Mooi geluid en hard geluid zijn namelijk verschillende zaken en Pajic weet voor elke motor de perfecte uitlaat te maken. Check de serie ‘De Ambachtsman‘ voor het verhaal over Mile Pajic

Reacties

geef een reactie

  1. Honden die blaffen, vliegtuigen, helikopters, parkerende autos die met feuren kwakken, kerkklokken, bouwverkeer, klussende buurmannen. Muziekfeest bij buren of in het park. Dat maak ik het hele jaar door mee thuis aan geluid. En ik zou aangeken worden als ik een keer mn plezierritje maak een paar keer per jaar.
    Maar jullie geen zorgen, ik wel. ik heb nu een mentaal probleem dat ik me schaam voor dat ik bijdraag aan geluid. Dat ik weer kosten moet maken om m stiller te krijgen. Mijn woonplezier beperkt, mijn liefhebberij schaam ik me voor. En bedankt bekrompen en generaliserende samenleving. Zelfs de politie denderd hier 5x per week over met hun bijna ongedempte helikopter.

    Beantwoorden

  2. Het loopt inderdaad fors uit de hand met die klereherrie! En niet alleen op de dijken en dorpen, maar zeker ook in de stad. Ben zelf al vele jaren met veel plezier motorrijder maar die vele lawaaihufters verpesten ook mijn woon- en leefomgeving én mijn gezondheid.
    We moeten aan zelfregulering doen, voordat alles voor motoren afgesloten wordt! Spreek je motormaat aan op zijn ‘geweldige open uitlaat’, die hij zelf niet eens hoort omdat ie oordoppen in heeft! Anders wordt ie doof. Klojo’s!

    Beantwoorden

  3. Ik heb horen luiden dat de Duitse politie nog verder gaat. Ze doen geen geluidsmeting maar kijken naar het goedkeuringsnummer van de motor.
    Klopt de uitlaat niet met het goedkeuringsnummer van de motor, dan ben je aan beurt.
    Zou dus inhouden dat een niet originele uitlaat onder de db grens ook verboden is. Niks E- merk dus.
    Of het waar is laat ik in het midden maar misschien iemand het wel weet?

    Beantwoorden

  4. Ik heb heel goede ervaringen met Mile Pajic. Een aanrader!

    Beantwoorden

    1. Pajic heeft zeker verstand v motoren maar niet vd wetgeving.Inderdaad klopt het dat bij elke
      motor een specifieke uitlaat hoort met E keur.
      Maar kunt niet zo maar een uitlaat m e keur monteren op een willekeurige motor.
      Ik heb dat meneer Pajic al een keer gezegd maar hij dacht het beter te weten.
      In feite verricht de heer Pajic dus illegaal werk net zoals dat veel motorzaken illegale motoren verkopen.Motoren m illegale uitlaten.
      Is in feite zelfs strafbaar maar in de praktijk doet de politie er niks aan.
      Alleen de koper/motorbezitter wordt bestraft.

      Beantwoorden

  5. Echte vakman respect

    Beantwoorden

  6. het gezeur over geluid klinkt al jaren zo, tuurlijk is een superhard geluid niet wenselijk, echter de tegenwoordige eisen zijn belachelijk, niemand wil een motor die klinkt als een espresso apparaat,, een mooie volle brom , dat wil je , als je een beetje rekening houd met je gashandle in bebouwde kom, dijkwegen met huizen , kan je het ellenlang volhouden (ik reeds vanaf mn 18e en ben nu 64 ) alles hangt samen met verstand gebruiken

    Beantwoorden

    1. Kan wel zijn Milco, dat alles meer meer verstand samenhangt. Helaas zit daar vaak de crux bij vooral jongeren vol testosteron zonder DB Killer.

      Het enige wat helpt is strenge handhaving, bij de uitwassen eindigend in ‘een pakketje schroot met een dun laagje chroom’ voor de ouderen onder ons. Nu de jeugd nog zo wijs maken.

      Het eeuwige gezeur dat de politie andere prioriteiten heeft, wel met 700 man uit het hele land naar de A12 afreizen om niet te handhaven tegen onze geliefde milieu terroristen heeft blijkbaar wel prioriteit.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Mile Pajic: Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe uitlaat koopt? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6438

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.