Medewerker Interventiecardiologie - Medisch-ondersteunend - Erasmus MC (2024)

De totale opleiding (maximaal 13 maanden bij een fulltime dienstverband) is ontwikkeld op basis van de eindtermen beschreven door het CZO voor de CCV en de deskundigheidsgebied en eindtermen van de beroepsvereniging interventie cardiologie NVHVV.

De MIC opleiding (kernleerroute) start 2 x per jaar (februari en oktober). Bij een stijgend aantal studenten zal een 3e startmoment opgestart worden.

De BAZ kan 8x per jaar gestart worden.
Het is een CZO erkende opleiding sinds 2022.
De duur van de BAZ is gemiddeld 6 maanden; kan verschillen per student en situatie.
De kernleerroute van de MIC is in het EPA tijdperk niet perse gebonden aan een concrete periode. Gemiddeld zal deze ca. 8 maanden duren (varieert per instelling/student).

Tijdens-/na de kernleerroute kunnen nog 1 of enkele specifieke MIC EPA’s gevolgd worden, deze zijn niet doorslaggevend voor het MIC diploma.
Als de BAZ reeds eerder behaald is of er een andere vooropleiding is die vrijstellingen kan geven wordt dit vooraf bekeken door praktijk en opleidingsinstituut.
Hierbij maakt het niet of die eerdere opleidingen/diploma bij ons zijn behaald of elders in Nederland. Ook de diplomadatum is tegenwoordig geen breekijzer meer.
Er wordt vooral gekeken naar de werksetting van de aankomende student. Een EVC procedure is doorgaans niet meer nodig.

  • Alle niveau 4 gezondheidszorg gerelateerde diploma’s zoals:
  • Verpleegkundige A- MBO of HBO (met/zonder specialisatie als CCU/ICV/SEH/ambulance)
  • Diploma MHV (medisch hulpverlener)
  • Diploma MBR-T (medische beeldvorming
  • Andere instroomdiploma’s ter beoordeling door het opleidingsinstituut i.s.m. de praktijk.

Een BIG registratie is niet perse noodzakelijk, de praktijkinstelling dient hier wel voor op de werkvloer een regeling voor te treffen (juridische dekking).

De opleiding start voor de meeste studenten met de basis acute zorg (BAZ). De omschrijving geeft het al aan: dit is een fundament voor verdere opleidingen. In deze basis worden allerlei onderwerpen besproken en aangeleerd, aangevuld met simulatie-onderwijs. Binnen ons onderwijs staan een aantal methodes en werkwijzes centraal: klinisch redeneren, de ABCDE methodiek, proactief optreden, de SBAR, herkennen en handelen t.a.v. de vitaal bedreigde patiënt. Verder sturen we op het principe van op basis van kennis en kunde een gelijkwaardige gesprekspartner zijn tegenover de arts en tevens de advocaat van de patiënt zijn.

Zie voor meer inhoud details van de BAZ.

Het onderwijs is opgebouwd uit EPA’s, die staan voor kenmerkende beroepssituaties.Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang.

Het onderwijs is opgezet aan de hand van kern en specifieke EPA’s. De website Medewerker interventiecardiologie - CZO Flex Level geeft je een uitgebreid overzicht van deze EPA’s.

De specifieke epa’s worden afgenomen indien deze herkenbaar en haalbaar zijn op de eigen werkplek. Je moet immers bekwaam verklaard kunnen worden zonder (externe) stage).
De MIC epa’s 10,11 en 12 worden in een samenwerkingsverband landelijk georganiseerd door de vier opleidingsinstituten die de MIC aanbieden (Groningen, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam). Om o.a. logistieke redenen vinden deze plaats via online onderwijs.

Binnen het EPA onderwijs wordt veel minder traditioneel getoetst maar meer programmatisch. De toetswijze varieert: van instaptoets tot opdracht tot presentatie. Ook de simulatiedag kent geen hard oordeel. De feedback is opbouwend maar het daadwerkelijke functioneren van de student wordt in de praktijk beoordeeld.
In de BAZ zitten nog wel drie theorietoetsen.

Van alle EPa’s wordt in het digitale portfolio bewijslast verzameld wat helpt bij die beoordeling. De begeleiding en beoordeling hiervan ligt bij de praktijk.
Tijdens de praktijkperiode kan het zijn dat je korte interne stages loopt op bv de CCU of IC.
Tot slot verlangt het CZO dat je nog werkt aan de EOL: de epa overstijgende leeractiviteiten. Op sommige competenties vindt men de EPA’s minder sluitend. Die EOL kan je bijna altijd in de eigen instelling oppakken; de Academie biedt wel een pakket van keuze opties aan. De praktijk beoordeeld die EOL ook. Zonder EOL kan je geen diploma verkrijgen.

Wij bieden het onderwijs blended aan. Dit betekent dat je je als student moet voorbereiden door ondermeer e-learning, kennisclips en zelfstudie. Digitale vaardigheden, een zelfstandige leerhouding en proactief handelen worden gevraagd. Voor een aantal onderdelen moet je een bewijs van deelname aan deze e-learning overhandigen aan de opleider om deel te mogen nemen aan het binnenschools onderwijs of de simulatietraining.

Indien de praktijksituatie dat vereist kan in overleg maatwerk geleverd worden door bv een selectie van de MIC epa’s of een combinatie met bv. de CCU opleiding.
De verantwoordelijk opleider kan hierin advies geven. Vraag om meer informatie.

Medewerker Interventiecardiologie - Medisch-ondersteunend - Erasmus MC (2024)

FAQs

Wat is de rol van de interventiecardioloog? ›

Als een vernauwing de kransslagaders blokkeert of als een hartklep lekt, wordt u behandeld op de afdeling Interventiecardiologie. Dit kan een dotterbehandeling en het plaatsen van een stent zijn. Of het repareren of vervangen van een aortaklep of mitralisklep (linkerhartklep).

Hoe wordt je interventie verpleegkundige? ›

Je bent gediplomeerd IC-, SEH- of CCU verpleegkundige, verpleegkundige met werkervaring op cardiologisch gebied óf je bent acute zorg afgestudeerd BMH'er. Interesse in de technische kant van het vak, maar je weet ook dat inlevingsvermogen en aandacht voor de patiënt essentieel zijn.

Waarom wil je cardiologie verpleegkundige zijn? ›

Wat is een Verpleegkundige Cardiologie afdeling? Een verpleegkundige op de Cardio afdeling is verantwoordelijk voor een aantal patiënten op de Cardio afdeling. Deze patiënten hebben allemaal iets dat er niet goed is in hun hart en komen daarom op deze afdeling terecht.

Wat is het verschil tussen een interventiecardioloog en een cardioloog? ›

Het grote verschil tussen interventionele cardiologie en algemene cardiologie ligt in het feit dat interventionele cardiologen zijn opgeleid om specifieke op katheters gebaseerde behandelingen voor hartziekten uit te voeren. Algemeen cardiologen zijn daarentegen niet opgeleid in deze procedures .

Wat verdiend een interventiecardioloog? ›

Als beginnend cardioloog in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je per jaar een brutosalaris van ongeveer €70.000. Dit kan oplopen tot zo'n €130.000.

Wat doet een interventie verpleegkundige? ›

Als interventieverpleegkundige ben je direct betrokken bij de behandeling. Je assisteert de cardioloog bij bijvoorbeeld een dotterbehandeling of het plaatsen van een nieuwe klep via de lies. Je bereidt de patiënt voor, zorgt voor een steriele tafel, dient contrastvloeistof en medicatie toe.

Wat zijn verpleegkundige interventies voorbeeld? ›

Een verpleegkundige interventie bestaat uit een verzameling van patiëntgebonden verpleegkundige handelingen. Het toepassen van wisselligging en het dagelijks controleren van de huidconditie zijn bijvoorbeeld verpleegkundige handelingen die deel uitmaken van de verpleegkundige interventie decubituspreventie.

Waar moet een goede interventie aan voldoen? ›

6 stappen naar een goede interventie
  • Stel het probleem vast. Eerst moet vastgesteld worden wat precies het probleem is. ...
  • Bepaal het doel van de interventie. ...
  • Selecteer de methoden en strategieën voor je programma. ...
  • Maak het programma. ...
  • Voer de interventie uit. ...
  • Evalueer de interventie.
Oct 17, 2013

Hoeveel verdient een Cardiologie verpleegkundige? ›

Gemiddeld salaris

Het gemiddelde salaris van een Verpleegkundige Cardiologie in Nederland in 2024 is € 3.958 bruto per maand, waarbij de ondergrens ligt bij € 3.615 en de bovengrens bij € 4.300.

Is hartverpleegkundige moeilijk? ›

Hartverpleging is een uitdagend maar vervullend beroep dat toewijding en betrokkenheid bij de patiëntenzorg vereist.

Welk niveau heb je nodig voor cardioloog? ›

Welke opleiding heb je nodig om cardioloog te worden? Om cardioloog te worden moet je eerst de zes jaar durende geneeskundestudie afronden. Daarna dien je een specialisatie opleiding cardiologie te volgen van nog eens zes jaar, waarvan twee jaar interne geneeskunde en vier jaar cardiologie.

Welke procedure wordt het meest uitgevoerd door interventiecardiologen? ›

De meest gebruikelijke interventionele cardiologische procedure ( katheterisatie ) omvat het inbrengen van een omhulsel in de lies- of polsslagader en het inbrengen van een katheter naar het hart om een ​​geblokkeerde slagader te openen met een ballon (angioplastie) of een stent (metalen huls die wordt ingebracht om open te blijven). de slagader van binnenuit).

Waarom werd ik doorverwezen naar een interventiecardioloog? ›

Wanneer zich een ernstig hart- of bloedvatprobleem voordoet , moet u mogelijk een interventiecardioloog raadplegen. Daarnaast dient u een afspraak te maken met een interventiecardioloog als u: veranderingen ervaart in de ECG-testen die duiden op een verstopping van uw kransslagader.

Wat is de functieomschrijving van een interventioneel cardioloog? ›

Een interventiecardioloog is een cardioloog met één tot twee jaar aanvullende opleiding en training in het diagnosticeren en behandelen van hart- en vaatziekten, evenals aangeboren (aanwezig bij de geboorte) en structurele hartaandoeningen door middel van op katheters gebaseerde procedures, zoals angioplastiek en stentplaatsing.

Wat is interventionele cardiologie? ›

De artsen en verpleegkundigen van de afdeling Interventionele cardiologie zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van afwijkingen aan de kransslagaders, de hartkleppen en de hartspier zelf. Alle ingrepen worden minimaal invasief uitgevoerd.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6072

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.